בעשור הקודם כמעט ולא הייתה נלקחת משכנתא ללא הלוואת זכאות. אך בתחילת העשור הנוכחי עקב ירידת הריביות החדה בארץ ובעולם הלוואות הזכאות בחסות משרד השיכון איבדו את מעמדן עקב הריביות הנמוכות שהציעו הבנקים, אשר היו אטרקטיביות יותר מהריביות ה’מוזלות’ שניתנו במסגרת הלוואת הזכאות.
החל מאמצע שנת 2016 נכנס לתוקפו השינוי לחוק שקבע שהריבית לזכאים תעמוד על חצי אחוז מתחת לריבית הממוצעת לאותה תקופה, אך לא יותר מ-3%. אמנם בשלושת החודשים הראשונים הבנקים עיקרו את התיקון לחוק מתוכן ע”י העלאת הריביות בשאר המסלולים, בצורה כזו ששימוש בהלוואת הזכאות היה הופך ללא כלכלי. בעקבות הסיקור התקשורתי של מהלך הבנקים, הבנקים חזרו בהם, והחל מספטמבר 2016 שימוש בהלוואת הזכאות אינה פוגעת בשאר מסלולי המשכנתא, מה שהופך אותה שוב לכדאית ביותר.
באופן תיאורטי ניתן לומר שכמעט לכל לווה זכאי באשר הוא כדאי לנצל את זכאותו ולקחת את הלוואת הזכאות. הסיבה הינה פשוטה, אם יש כחצי אחוז הנחה בריביות הרי שיש כאן הנחה מובטחת. בפועל הדברים קצת יותר מורכבים, מצד אחד הזכאות הינה במסלול קבועה צמודה, מסלול שנחשב בעיני רבים להרבה פחות משתלם מהמקבילה הלא צמודה, ועל כן במידה ונשווה את הלוואת הזכאות לקל”צ ככל הנראה הזכאות תראה לנו עדיין מעניינת, אבל פחות. מצד שני חשוב לשים לב שבמצב הריביות נכון להיום מעל 20 שנה ישנה הנחה של מעל 0.5% לטובת הלוואת הזכאות.
אז כמה כסף באמת ניתן לחסוך ע”י שימוש בהלוואת הזכאות?
את השינויים והחיסכון במשכנתא בעקבות שימוש בזכאות אפשר לבחון בשלוש דרכים:
1. השוואה לק”צ
2. השוואה לקל”צ
3. שינוי מבני של המשכנתא בעקבות השימוש בזכאות.
החלק הראשון של ההשוואה לק”צ הוא הטבעי, הקל, והמדויק ביותר. מכיוון שהזכאות הינה במסלול של ק”צ, הרי שההשוואה בניהם הינה בחינה של הפרשי הריביות, וההשתלשלות שלהן. החלק השני הינו חלק שלא נכנס אליו במאמר זה מכיוון שהוא נוגע לסוגיה אחרת לחלוטין – כיצד נכון להשוות בין הקל”צ לק”צ? זהו עניין שנוי במחלוקת, וככל הנראה יש לו יותר מתשובה אחת נכונה. בכל מקרה זה לא הנושא במאמר זה, ועל כן אני משאיר לכל אחד לעשות את החשבון המדויק על פי הדרך בה הוא רגיל להשוות או למדוד את החיסכון בין הקל”צ לק”צ. החלק השלישי הינו המעניין ביותר, כי הוא נותן לנו יצירתיות חדשה בבניית התמהיל, ופריסת המשכנתא, ע”י השימוש בזכאות. במובן מסוים אפשר לומר שהזכאות הינה הפריים החדש של המשכנתא, מכיוון שמגבול מסוים אפשר להאריך את התקופה מבלי לפגוע בריבית, ובעתיד לקצר אותה מבלי לעשות תהליך של מחזור.
השוואה של הזכאות לק”צ – ב-4 שלבים
שלב א’ – הפרשי הריביות
על מנת לוודא שהלוואת הזכאות אכן תהיה אטרקטיבית בכל מצב, גם כאשר הריביות בשוק נמוכות, קבע המחוקק שהריבית בגין הלוואת הזכאות תעמוד על חצי אחוז מתחת לריבית הממוצעת לאותה תקופת הלוואה, אך בכל מקרה לא יותר מ-3%.
הפרמטר המשפיע ביותר על גובה החיסכון בעקבות השימוש בזכאות הינו תקופת ההלוואה. ככל שהלווים נדרשים לקחת הלוואה לתקופת זמן גדולה יותר, כך יגדל החיסכון שלהם בעקבות שימוש בהלוואת הזכאות.
לצורך הדוגמא נבחן 2 משפחות בהם בני הזוג עשו שרות צבאי/לאומי. במשפחה הראשונה בני הזוג נשואים 6 שנים, להם 3 ילדים, ולכל אחד מבני הזוג 4 אחים – זכאות בגובה 206,270 ₪. במשפחה השנייה שקיימת ומתגוררת בארץ 10 שנים לפחות, שבראשה עומד הורה עצמאי (היתה בעבר משפחה חד הורית), עם 2 ילדים, ולכל אחד מבני הזוג 4 אחים – זכאות בגובה 390,685 ₪.